dinsdag 19 april 2016

dagje explo in Alto Tejuelo

dinsdag 29 maart, 7 uur , al vroeg uit de veren. De rit over de col de L’Espina is deels in de mist gehuld. Het prachtige uitzicht van hieruit op de baai van Santander is verborgen in een laaghangend wolkendek. Maar het regent niet, en dat is belangrijk. 
Hormigas, waar we naar toe gaan ligt nl. een uurtje stappen van de plaats waar we de auto achterlaten. En we willen er liever droog aan beginnen.
De puttenreeks tot - 220 is snel afgedaald, en dan lopen we zo’n half uurtje door de mooie galerie de las Maravillas. Tot aan de ingang van “Hijas del Pez” , galerijtje dat meer de allure heeft van Belgische grotten .. modderig, kruipen, omhoog klefferen, blokken, etroitures enz. Op het einde van deze gang ligt ons objectief, een eerder ontdekt gangetje, te smal om te passeren … Maar met een tocht die ons heeft doen besluiten terug te keren met adequate middelen om te zien wat er zich achter bevindt.
We zitten hier nl. slechts een 50 tal meter van de eindgalerij van Canto Encaramado. En een verbinding zou ineens het systeem zo’n 5 km. groter maken. Maar zover zijn we dus nog niet, eerst wacht ons het verbreden van het gangetje over zo minstens een 3 meter. Daar lijkt het breder te worden. In tegenstelling tot vorige keer, is de tochtstroom veel minder markant, en raar ook niet continu. Soms komt de tocht in ons gezicht, even later zuigt het gangetje de lucht aan. Al snel starten de verbredingswerken: gat boren , lading plaatsen, kabel … en boum … aangezien we slechts een 5-tal meter van de werkzaamheden zitten is de knal nogal hard, en zitten we asap in dichte rook als gevolg van de boum.
De uren verlopen, en langzaam vorderen we , de grotere ruimte kunnen we duidelijk zien nu, maar na de verbreding lijkt er zich nog een versmalling te bevinden, waarachter we een dwarsgang zien/vermoeden. Na zo’n 4 uur wurmt Piet zich op zijn zij in het nu breed genoeg zijnde gangetje. Hij komt tot aan de verbreding, waar er een putje onder zit van een paar meter. Maar verder door wordt het terug smaller. Hier boren wordt wat problematisch op zij liggend in het gangetje. Ook ik waag een poging, maar stop op dezelfde plaats als tot waar Piet geraakt is. Probleem is dat als je hier verder gaat, en je niet door de voorliggende versmalling raakt, je achterwaarts al schuifelend moet zien terug te raken tot voor de verbrede gang. De tochtstroom bevordert de zaken niet, het gangetje lijkt te ademen. Rook die na een “boum” verdwijnt naar de ruimte erachter komt soms na 5 minuten terug naar de plaats waar we zitten. Raar… 17 uur : We besluiten het hierbij te laten, ook al omdat we nog de ganse weg terug te gaan hebben. 
Zo rond 21’30 staan we terug buiten op de berg, het is nog droog. We stappen de berg af, en rijden terug naar de cabanne van Antonio, onze verblijfplaats, deze week in cantabrië. We hebben er een grotdag van 13 uur opzitten. In de cabanne wachten de madammen (Tine en Kathleen) met kaasfondue en de bijhorende aangepaste wijnen .. Santé

Luc, Piet, Dirk
(lasthond Mac klaar voor een portage naar de grotingang)
Reeds worden de plannen gesmeed om terug te gaan en het mysterie van het gangetje achteraan Hijas del Pez op te lossen.)

8 opmerkingen:

Koen VO zei

Oswald geraakt daar wel door binnenkort!

Björn zei

Mac heeft de wijnflessen toch heel gehouden mag ik hopen!?

Paul De Bie zei

pas maar op Dirk, zo'n rook bevat immens veel CO = levensgevaarlijk. Zelfs als de rook visueel weg is, is er meestal nog teveel CO.
Als rook terugkomt of blijft hangen: direct stoppen met desob en veiligere oorden opzoeken.
Heb al wat serieuze CO-vergiftigingen meegemaakt (vooral bij anderen, gelukkig; maar zelf toch ook enkele keren niet goed geweest). Bij ons in de club gebruiken wij al +/- 10 jaar systematisch CO-meters, dat is standaardonderdeel van de plopset.
Als je er meer over wil weten, mail me maar eens...

Dagobert L'Ecluse zei

Ik kan Paul alleen maar bijtreden. CO-meter maakt deel uit van een plopset. Vorig jaar aan het werk geweest in iets en wanneer we visueel geen rook meer zagen of roken en de CO-meter in de doorgang naar de werkplek staken schoot die zonder pardon naar 45ppm. En dat was dan op enkele meters van de eigenlijke werkplek. Mocht ik daar in gekropen zijn tot aan de werkplek.....

Maar voor de rest precies goe bezig daar :-) Hopelijk maken jullie snel de verbinding.

Dagobert

dirk zei

argghhhh .. ik voel me ineens mottig worden 😓

Koen VO zei

Voor zover er in de gebruikte plopjes een koolstofbron zit uiteraard, anders kan er zich geen CO vormen tijdens de eigenlijke plop!
Trouwens dat geel eendje is, net zoals de kanarie, onze CO-meter :-)

Paul De Bie zei
Deze reactie is verwijderd door de auteur.
oswald zei

Ik denk toch dat Paul gelijk heeft,
vooral omdat we daar niet vlakbij de ingang zitten en Spekul een kei-rijke club is.

En dat eendje, dat is al zo vaak misbruikt, dat is helemaal murw, dat reageert niet meer ;-)