zondag 25 november 2007

Een beetje speleo op de Westbank


Tijdens dit weekend was ik op bezoek bij vrienden in Maythaloun. Ze hadden ze het over een grot op de heuveltop, die de vlakte en de stad domineert. De heuvel is een archeologische site waar ooit mosaieken, vazen en munten te vinden waren. Omwille van armoede en bezetting is er veel geroofd en verkocht. De gelukzoekers graven hier en daar putten en hopen zo wat antiquiteiten te vinden die enkele dollars waard zijn. Recent worden er ook metaaldetectors gebruikt en uiteraard gonst het van de geruchten over goud. Bovenop de heuvel is er een gat waar stenen gedurende 'enkele seconden' vallen, u herkent de verhalen. En er lag goud in, uiteraard. Er huizen Djinns in en andere bizarre wezens die er 's nachts uitkruipen. Er zouden verbindingen zijn met een oud huis op de heuvel en in het gat zou een 'gebouw' te zien zijn en er is een chronisch gebrek aan zuurstof beneden. Aangezien ik 'een specialist' was moest ik toch even gaan kijken. Inderdaad een vrij diepe put, net te smal om erdoor te geraken. Het blok op de ingang lag echter los en misschien kon ik het wel al gravend verbreden. In al mijn enthousiasme stak ik mijn kop in het gat en hierbij viel mijn paspoort uit mijn hemdzak in de put. Mohammed wou me helpen het eruit te vissen, maar tijdens deze overhaaste poging viel het nog een meter of tien dieper. Cool. Ik zou morgen afreizen en als er 1 ding is dat ge in bezet gebied beter niet kwijtspeelt dan zijn het uw papieren. Aan motivatie om in het gat te verbreden en erin te kruipen had ik plots geen gebrek meer.


Het zware blok was niet te bewegen, er moest een stuk afgekapt of afgeblazen worden. Op dat moment werden de kinderen rond ons angstig en wezen ze vanop de heuveltop naar enkele militaire voetuigen die door het dorp raasden. De rots opblazen was op dit moment dus geen optie. Ik bestelde een van de kleine tractors die op de velden in de vlakte werkten in een poging om het blok er met bruut geweld uit te trekken, wat verbazend goed lukte. Ik 'equipeer' met Brevet/Systeme D technieken rond een boom. Het touw, of beter het nylon lint, was een viertal meter te kort om tot beneden te geraken. Ondanks de modder op de wanden geraakte ik in opposee tot in een horizontaal stuk, waar mijn paspoort op de grond lag. God is goed.
Het liep allemaal snel dood en er was niet veel te zien. Wel verdacht veel losse blokken op de grond, niet direct duidelijk van waar die allemaal komen. Buiten vroegen ze of ik het gebouw gezien had en de Djinns. Ik antwoordde dat er 7 maagden op mij zaten te wachten zonder kleren aan. 'Is er goud?'. 'Ja, ze hebben alle 7 gouden kettingen en armbanden aan. Wil er iemand kijken vooraleer ik "desequipeer" ?' Niemand durfde het aan, ik was niet zeker of het uit angst voor de put of de naakte vrouwen was.
Ik ben eens curieus of ik een nieuwe mythe in gang kunnen zetten heb, de kinderen namen mijn verhaal in elk geval zeer serieus.
Ondanks het magere resultaat heb ik zin gekregen om ginds nog wat meer te verkennen. Intussen ook wat meer interessante gebieden tegengekomen met een deftig hoogteverschil. Ik pak mijn speleogerief mee volgende keer en laat iets horen als het interessant blijkt.

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Hey Vince, knap werk :-)
Mijn -Palestijnse- schoonbroer vertelde dat hij vroeger als kleine gast ook af en toe een grotje inkroop. Volgens hem vaak honderden, zoniet duizenden meters lang. En idd ook met allerlei archeologische vondsten.
Als ik dit lees, begint het gigantisch te kriebelen. Rotrug.
Is er ooit fatsoenlijk naar grotten gezocht in het bezette Beloofde Land?

Anoniem zei

Ja, waarschijnlijk dus het is