donderdag 15 februari 2018

Waar blijft de connectie?

Met doorzettingsvermogen bereikt de slak de Ark.

Dat gevoel heb ik toch bij onze pogingen om de Hormigas aan de Canto Encaramado te connecteren. Eind januari hebben we nogmaals een poging ondernomen. Deze keer stonden we met 7 klaar om een doorbraak te forceren: 2 boormachines, 8 batterijen en veel goeie moed.  Deze keer gingen we ook de Petzl Coeur Pulse 8mm ook eens uitproberen. Raf had ons er 10 in bruikleen gegeven.
Het oorspronkelijke plan dat de Spanjaarden naar de Hormiguero gingen afzakken om zo met klopsignalen met ons in contact te komen, werd afgeblazen. Er werd een heuse sneeuwstorm voorspeld en de Spanjaarden zagen het niet zitten om af te komen, mede door kans op crue. De voorspellingen bleken op zijn Belgisch: veel blabla en weinig boemboem.

Volgens de topo komt de galerij "Hormiguero" uit vlakbij de noord-oostelijke zaal van Hormigas. Plan was om zowel in deze zaal alle putten opnieuw te gaan controleren als in het labyrintje in het oosten een gangetje verder te desobstrueren, dat een 20 meter van Hormiguero zou verwijderd zijn.

Het team KoenVO-Walter-Thomas, aka "het smalle team" ging desobstrueren, wroeten en kruipen. 30 pijlen hebben we verschoten op twee dagen om toch wat vorderingen te maken. Er is hier wat hoop. 

"Het minder smalle team" Dirk-Oswald-Sara-Kathleen vond geen echte hoopvol vervolg, buiten hier en daar wat extra topometers.

Waar er putten moesten afgedaald worden, werd gretig gebruik gemaakt van de Petzl Coeur Pulse 8mm, die algauw tot "Raf"-plaketten werden omgedoopt. De "Raf"-plaketten zijn een ware mijlpaal in de exploratiespeleologie. Daar waar het woord snelheid tot voor kort maar door enkele nobelen uit de bergsport, zoals Ueli Steck, kon gebruikt worden, kunnen we oprecht zeggen dat snelheid ook zijn intrede heeft gedaan in de speleologie. De vaart waarmee je nu kan equiperen is ongezien en zorgt voor het ontdekken van nieuwe horizonten! De uiteindelijke conclusie is opnieuw dat we gaan moeten terugkomen. We hebben ons ondertussen voldoende "geschoold" in het boren van gaten en het verbrijzelen van rots, dat we de volgende keer er weer voor gaan! Met "Raf"-plaketten!

1 opmerking:

Piet zei

Allé, spijtig dat we er niet bij waren.