maandag 27 augustus 2007

Diepste grot nog dieper

De diepste grot ter wereld werd nog dieper (-2190m): nieuws van Krubera-Voronja Cave, Arabika Massief, Westelijke KauKasus

Sinds 5 augustus is een internationale expeditie aan de slag in de Krubera-Voronja grot in het Arabika Massif onder de leiding van Yury Kasjan (Ukrainian Speleological Association). Hieraan nemen 56 speleo's deel uit Oekraine, Rusland, Moldavie, Wit-Rusland, Groot-Britannie en Iran. Het doel van deze expeditie is de duik van de sifon “Two Captains” op een diepte -2145 m, en de verdere exploratie van het droge “Non-Kujbyshevskaja”-deel. In deze tak van de grot werd vorige zomer de 1000m-grens overschreden.
Gedurende de laatste dagen werden verscheidene duiken uitgevoerd in “Two Captains” door Gennadiy Samokhin, Yury Kasjan enYury Evdokimov. Volgens een telefonisch verslag (26 augustus 2007) werd de sifon gedoken over een afstand van 140 m en een diepte van -45 m, hier begint een onderwaterput die nog dieper gaat. Dit brengt de totale diepte van grot op -2190 m, Het laagste put bevindt zich nog 66 meter boven zeeniveau.
The “Non-Kujbushevskaja” tak werd gepusht tot -1250 m maar de exploratie gaat nog verder. The expeditie zal We houden jullie op de hoogte.

Alexander Klimchouk

Geen opmerkingen: