dinsdag 21 augustus 2007

Spekul in het nieuws

Het Belang van Limburg , Het Laatste Nieuws, Gazet van Antwerpen en De Morgen berichten over de -1507m in Sima de la Cornisa.

"Speleologen van de K.U.Leuven hebben in het Noord-Spaanse bergmassief Picos de Europa een van 's werelds diepste grotten ontdekt. In de grot Sima de la Cornisa bereikten ze een diepte van liefst 1.507 meter, wat de grot op de achtste plaats in de lijst van de diepste grotten ter wereld brengt.

De Vlaamse speleologen (Spekul) werkten samen met Spaanse speleologen van de speleoclub van Valencia. Sinds 2001 wordt de Sima de la Cornisa onderzocht. Vorig jaar werd in de grot al een diepte bereikt van 1.300 meter. Dit jaar werd de magische grens van 1.500 meter diepte overschreden.

Het voorlopige eindpunt van de grot wordt gevormd door een zeer grote collectorgang van 6 tot 10 meter breed en minstens 60 meter hoog. In de collector vloeit al het water dat op het betreffende bergmassief samenvalt. De exploratie van de Spaanse grot is voorlopig gestopt in de collector van een sifon.

"Maar het is duidelijk dat dit niet het eindpunt is. Op verschillende plaatsen zijn er mogelijkheden om de grot verder te exploreren", zegt Jan Masschelein, die de expeditie leidde. "Aangezien verondersteld wordt dat het water van de ondergrondse rivier uiteindelijk de bron vormt van Los Molinos op 430 meter hoogte in de kloof van de Rio Cares, is het theoretisch zelfs mogelijk om nog zo'n 600 meter dieper te dalen, dus tot 2.100 meter diep", aldus de speleoloog."

Ook in Nederland wordt verwezen naar onze exploratie: depers.nl , nhd.nl, trouw.nl, fok.nl

Nog meer sites: knack.be, bnr.nl, spitsnet.nl, forum.fok.nl, frontpage.fok.nl, refdag.nl, dag.nl, nu.nl, nrc.nl, almerevandaag.nl, bnr.nl, brabantsdagblad.nl, buitenland.hetdagelijksnieuws.nl, demorgen.be, depers.nl, dvhn.nl, edestad.nl, gelderlander.nl, gooieneemlander.nl, gva.be, hbvl.be, hln.be, ld.nl, leeuwardercourant.nl, leidschdagblad.nl, levif.be, limburger.nl, nhd.nl, nrc.nl, nu.nl, pzc.nl, refdag.nl, spitsnet.nl, telegraaf.nl, tiscali.nl, trouw.nl, zita.be, metronieuws.nl,

10 opmerkingen:

Annette VH zei

Fantastische resultaten,ik hoop dat jullie volgende keer nog veel verder en dieper geraken.
Ben blij dat jullie op een positieve manier de media hebben bereikt (ipv de sensatiebeluste pers die mij willens nillens heeft achtervolgd).
Vervolg van de exploratie in de herfst terug of pas volgende zomer?

Annette

Paul De Bie zei

Spekul, jullie zijn echt wel "goe bezig", dikke chapeau voor jullie geweldige prestatie en ik hoop van harte dat jullie nog dieper geraken. Op naar de -2000! En dat alles zonder ongelukjes mag gebeuren.

Paul

JaC7k zei

Et dire que j'ai encore dû décliner l'invitation cette année et vivre ça en votre compagnie bien sympathique ! Ce n'était pas l'envie de revoir cette incroyable cavité qui me manquait mais j'avais à faire ailleurs. J'étais sûr que vous alliez faire un carton. Bravo, super boulot pour une si petite équipe. J'espère que le siphon pourra être shunté et vous évitera la plongée. Et félicitations pour le blog qui nous a tenu en haleine
Jack London

Vincent Coessens zei

Zeggen de Spaanse gazetten er iets over?

Anoniem zei

Op de website van de Spaanse speleo federatie staat er nu iets! (doorklikken naar "menu..." en dan "noticias" )

http://www.fedespeleo.com/

en proficiat, ook in Anialarra boeken jullie mooie resultaten ;-)

Annette VH zei

Heb nog een beetje gestoeft over jullie exploten bij Bernard Tourte. Hieronder zijn antwoord:

"Bon en tout cas bravo pour tes collègues Belges et leurs exploits de cet été sur les Picos, c'est vraiment un joli coup aux perspectives d'avenir aléchantes c'est certain !
Bernard Tourte"

Vortex zei

http://espeleobloc.blogspot.com/2007/08/sistema-de-la-cornisa-1507.html

Vortex zei

En ook op Speleo.blogspot.com volgen ze onze exploten

Will Moffat zei

Tom sent me a few more links:
http://www.scintilena.com/qualche-notizia-in-piu-sulla-sima-de-la-cornisa/08/24/
http://www.scintilena.com/speleologi-belgi-a-1507-alla-sima-de-la-cornisa-sul-picos-deuropa/08/23/

Zelfs in wikipedia is der al een artikel aangepast:

http://nl.wikipedia.org/wiki/Picos_de_Europa#_note-0

Will Moffat zei

Dirk sent me a link to a good story in Spanish:
http://www.levante-emv.com/secciones/noticia.jsp?pRef=3652_11_342173__Deportes-Espeleologos-valencianos-llegan-desnivel-1503