woensdag 1 december 2010

Een weekend in de Jura


Een weekendje Jura tijdens het verlengd weekend van 11 - 14 november... Een klassieker met veel klassiekers van grotten en speleo-mo(nu)menten.

Een grote afvaardiging van oude, nieuwe, jonge en (nog)-geen Spekul-leden vertrok op woensdagavond met volgeladen auto's met touwen en lekker en veel eten richting Amathay. Daar hadden we een luxueuze gîte gehuurd met bedden voor 14 (of 16?) personen, een grote keuken, twee badkamers (met douche en bad!), aparte slaapkamers voor 4 personen, een grote living met een kacheltje en een grote speleo-berging.
In de vroege uurtjes kwam iedereen aan in de gîte, alwaar we nog een gezellige babbel deden alvorens onze bedden op te zoeken. De mogelijke grotten voor de volgende dag werden overlopen, maar we waren allemaal een beetje op onze hoede voor eventuele crue's, gezien het voorspelde regenweer... Afwachten dus wat er morgen mogelijk zou zijn.


Donderdag tegen de middag was iedereen in uitrusting, klaar om naar de grotten te vertrekken. Op het programma stonden o.a. de Mont Ratey, een minder bekende, maar sportieve grot en de Vauvoigier, een sportieve klassieker van (groot) formaat. Zothuis, Peter, Rotana en Isa trokken naar de Vauvoigier om deze te equiperen en te touwen zouden blijven hangen voor een andere groep die deze toch wel droge grot zaterdag zou desequiperen. Isabelle deed haar eerste equipeerervaring op door de ingangsput te equiperen (langs links en dus blijkbaar de moeilijke kant...). Tijdens deze grottocht maakten sommigen van zeer nabij kennis met vleermuizen. Of de vleermuizen dat leuk vonden is raadselachtig!

De grotters die als eerste terug waren maakten lekkere Chili con Carne klaar, alwaar lustig van gesmuld werd! Er was dan ook een zeer grote portie voorzien. De avond werd afgesloten in de salon, alwaar iedereen weerom wilde plannen maakte voor de dag nadien.

Op vrijdag was de regen van de partij... Wat een ontgoocheling was voor de speleo's die de Vauvoigier wilden gaan doen en deze desequiperen. Aan de ingangsput stroomde het water naar binnen en langs de 'waterval' in de ingangsput afdalen zag niemand zitten (misschien nog minder dat men hier ook nog 40 m naar boven zou moeten jemaren aan het einde van de tocht :-)). Anderen hadden iets meer geluk tijdens het grotten, er werd gekozen om af te dalen in de Gouffre de Vaux, een zeer mooie maar vooral modderige en glibberige grot.

Op zaterdag werd een tweede (en succesvolle) poging gedaan om de Vauvoigier te doen met op de terugweg het desequiperen, waar Sara zich over ontfermd heeft! Voor de anderen stonden dan weer 'alternatieve' grottochten op het programma. Koen, Sandrine, Isabelle en David zijn grot-foto's gaan trekken in de Gouffre des Ordons. Het ideetje van de naaktkalender kwam (weer) naar boven... Maar werd terug in de koelkast gestoken toen Sandrine merkte dat het onder de grond best wel koud en nat kan zijn, dus onderpak en texaire aanhouden is geen overbodige luxe.Het was mooi weer zaterdag, waardoor Lieven, Peter, Dorien en Andries besloten om een canyoning te doen. Rotana en Lotte besloten dat het toch maar te koud en te nat was en hielden het daarom op een fixe wandeling in de omgeving.

Een Jura-weekend moet afgesloten worden met een kaasfondue en zo gezegd zo gedaan: zaterdagavond schaft de pot broodjes met kaas :-)Op zondagochtend wordt eerst de gîte opgeruimd, sommigen kopen nog lekkere honing van de eigenaar en daarna splitsen de wegen naar huis voor sommigen, anderen kiezen om nog eerst de Sarazinne af te dalen... Het zonnetje is van de partij, wat het een aangename ervaring maakt!

Geen opmerkingen: