dinsdag 25 januari 2011

Eprave voor en door beginners


Voor het bezoek aan de grotte d'eprave in Rochefort waren er slechts twee kandidaten, Hans en de schrijver dees verslag, beide novicen in der wereld van de speleologie, maar aangezien het om een eenvoudige beginnersgrot ging (zo werd ons toch gezegd), kon dat geen probleem opleveren. Zaterdagochtend om 9 uur vertrokken we dus, beide met lichte maar ongerelateerde kater.

Daar aangekomen merkten we dat het inderdaad om een makkelijke grot ging: paden, trapjes af en toe een plas (de diepste uiteraard een paar meter na de ingang zodat je direct nat bent). Het enige wat af en voor onzekerheid zorgde was de overvloedige smekkende, gladde modder. Topos lezen bleek niet direct ons sterkste punt, maar dat deed weinig ter zake omdat alle wegen toch op hetzelfde punt aankwamen.


Het tweede deel van de grot, Hades genoemd, was toch een beetje van een ander kaliber. Na een tijdje zoeken vonden we de ingang: een gat in een 6 meter hoge steile wand. Slechts twee haken waren zichtbaar. Een beetje denken en zoeken later besloten we dat Hans, die de moedige van de twee bleek, het stuk ging voorklimmen. 27 checks en drie kwartier later waren we boven. Afdalen bleek eenvoudiger en het tweede deel van de grot was best wel interessant: enkele mooie formaties, wat etroitures waarvan ik me afvraag hoe onze voorzitter er door zou geraken en water, veel water. Enkele gespannen touwen moesten ervoor zorgen dat je daar droog overraakte, wat wel lukte, maar zeker niet op de bedoelde wijze die me nog altijd niet duidelijk is. Op de laatste oever vonden we een blauwe steen: het einde van de grot.De terugweg was identiek aan de heenweg, maar nu moest de wand aan het begin van Hades gedesequipeerd worden. De eer was wederom aan Hans. Alles ging goed totdat we besloten dat al dat zekeren zinloos is als je er geen gebruik van maakte. Na lang zoeken naar de geschikte afdaalroute op de glibberige wand, totterde Hans van de helling. Gelukkig bleek dat onze beveiliging prima werkte.

Conclusie: al veel geleerd, maar nog ver te gaan.

Bram

1 opmerking:

Björn zei

wat ik hier toch allemaal moet lezen ...
en dan hebben ze nog het lef om mij te vragen het te posten ...
;-)

FYI op de speleologische dagen ben ik gemangeld tot 20 op 36!