donderdag 29 maart 2007

Het Klimvaardigheidsbewijs (KVB) en Speleo?

Naar aanleiding van KB (http://mineco.fgov.be/protection_consumer/consumentenveiligheid/39-actieve_evenementen_nl.asp?ref=39) zit ik met een paar vragen:
  • Hoe zit het met de speleo ivm met dit koninklijk besluit: mogen wij nog gewoon gaan klimmen in zaal / buiten?
  • krijgen de mensen die brevet behaald hebben automatisch bepaald type KVB?

(hieronder de mail die ik hierover gekregen heb), heb hier op belclimb ook al vanal van gelezen, maar niets over hoe speleo en rotstraining (bijv ad RAC) in dit plaatje past
Alvast bedankt
DDT

Van: David Vierbergen,Klimverantwoordelijke bvlb.be

“het klimvaardigheidsbewijs indoor toprope” is een antwoord op het Koninklijk Besluit (KB) op de actieve ontspanningsevenementen

- Met het KB bestaat er voor klimzaaluitbaters nu een wettelijke controle-, begeleidings- en/of opleidingsverplichting. Een persoon kan daardoor slechts zelfstandig indoor klimmen indien hij/zij over bewezen competenties beschikt, die door de klimzaaluitbaters actief moeten gecontroleerd worden. Bij ontbreken van deze competenties dient voorzien te worden in begeleiding of opleiding. Dit introduceert een belangrijk aansprakelijkheidsrisico voor klimzaaluitbaters.

- Kortom, binnenkort moet je een KVB voorleggen als je zelfstandig in zaal wil klimmen. Heb je geen KVB, dan zal je een opleiding (annex evaluatie) moeten volgen die eventueel in de klimzaal wordt aangeboden.

- Het klimvaardigheid bewijs “indoor toprope” (of kortweg “KVB 1”) is een attest dat wordt uitgereikt aan personen die tijdens een evaluatiemoment hebben aangetoond dat ze over de hoger vernoemde vereiste competenties beschikken. Het is inmiddels ook reeds in Nederland, Duitsland en Oostenrijk in voege. Ook Frankrijk (FFME) kent een vergelijkbaar systeem.

- Het KVB 1 kan daarom een belangrijk hulpmiddel zijn om tegemoet te komen aan de vereisten gesteld in het KB.

- Ter titel van informatie: Er bestaat, in vervolg op KVB1, ook een KVB 2 (indoor voorklimmen), KVB 3 (outdoor voorklimmen), en een KVB 4 (alpine rotsklimmen).
Een klimvaardigheid bewijs wordt uitgereikt aan personen waarvan de competenties tijdens een evaluatiemoment positief zijn beoordeeld door een erkend evaluator.

- Concreet betekent dit:
- Klimschoolbegeleiders (initiatoren en monitoren) krijgen sowieso KVB 3. Zij hoeven niets speciaals te doen.
- Klimschool deelnemers krijgen bij het behalen van hun monitorenbrevet eveneens KBV 3. Zij hoeven dus ook niets speciaals te doen.
- Overige leden van Bergsport Vlaams Brabant vzw krijgen de mogelijkheid een KVB 1 te behalen.

Geen opmerkingen: